Bestuur jongerenorganisatie FVD treedt tijdelijk terug

Foto: ANP

Het bestuur van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (JFVD) treedt tijdelijk terug. Het doet dat naar eigen zeggen “om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden”, nu een commissie onderzoek doet na antisemitische en homofobe uitingen door JFVD-leden op social media.

“Uitstekend”, reageert FVD-leider Thierry Baudet. “Direct doorpakken. Geen trial by media maar serieus bekijken hoe het zit en daarna conclusies trekken.” De voorzitter van JFVD, Freek Jansen, is een vertrouweling van Baudet. Hij is ook de nummer zeven van de kieslijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

De jongerenorganisatie raakte al eerder in opspraak door racistische en antisemitische praat in chatgroepen. Begin mei werd al een aantal FVD-leden om die reden uit de partij gezet of geschorst. Het Parool kwam zaterdag evenwel met nieuwe beschuldigingen op basis van screenshots van WhatsApp- en Instagram-berichten.

Het JFVD-bestuur reageerde “geschrokken” en pakte een aantal betrokkenen hun baantje binnen de organisatie af. Ook vroeg het een aantal prominente FVD’ers te helpen onderzoeken hoe herhaling “in de toekomst beter kan worden voorkomen”.

Partijleider Thierry Baudet reageerde direct al instemmend op deze maatregelen. Andere prominente partijleden, onder wie senator Annabel Nanninga en europarlementariër Rob Roos, pleitten evenwel voor een hardere aanpak.

Nanninga noemde de eerste reactie van het JFVD-bestuur “too little, too late”, en eist “een volledige sanering” van de organisatie. “Onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden.”

“Ik ben wars van alle vormen van racisme en antisemitisme”, voegde Roos daar aan toe. “Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt en de JFVD hadden opgedoekt.”