Baudet wil toch partijleider en lijsttrekker blijven

Foto: ANP

Thierry Baudet wil toch partijleider en lijsttrekker van Forum voor Democratie zijn richting de verkiezingen van maart volgend jaar. In een filmpje op Twitter zegt hij dat hij zich “beschikbaar” stelt en lijsttrekkersverkiezingen uitschrijft.

Eerder deze week stapte Baudet juist nog opzij. Maandag trok hij zich terug als lijsttrekker, dinsdag stapte hij ook op als partijvoorzitter. In het filmpje blijft onduidelijk op basis van welke functie in de partij hij de lijsttrekkersverkiezingen uitschrijft.

Een aantal FVD-kopstukken uitte eerder felle kritiek nadat er opnieuw antisemitische en homofobe berichten waren opgedoken, van leden van JFVD, de jongerenvereniging van de partij. Zij eisten onder meer het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet. De FVD-voorman wilde Jansen niet laten vallen.

Baudet trad terug als lijsttrekker en partijvoorzitter, maar “de rust is niet teruggekeerd”, zegt hij nu. “Er is een ‘bitchfight’ ontstaan in het openbaar, waarbij mij ontzettend veel narigheid wordt aangesmeerd.” Hij spreekt van een “poging tot karaktermoord” en beschuldigt critici ervan hem “met pek en veren” uit de partij te willen zetten.

Annabel Nanninga, die voor FVD onder meer in de senaat en de Amsterdamse gemeenteraad zit, eiste dinsdagavond dat Baudet helemaal van de kieslijst zou verdwijnen. Baudet sloot juist een plek als lijstduwer niet uit.

Op 30 november en 1 december kunnen leden van FVD zich digitaal uitspreken over het lijsttrekkerschap, kondigt Baudet aan. “Iedereen die denkt dat het echt anders moet bij FVD, die denkt dat er te grote fouten zijn gemaakt, kan zich beschikbaar stellen. Maar de leden zijn aan het woord.”