Verdachte beschieten ambassade Saudi-Arabië langer in de cel

Foto: ANP

De man die is aangehouden in verband met het beschieten van de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag blijft de komende negentig dagen in de cel. De raadkamer van de rechtbank Den Haag heeft het voorarrest van de 40-jarige man uit Zoetermeer verlengd.

De man wordt ervan verdacht dat hij handelde uit terroristisch oogmerk. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem verder van poging tot moord of doodslag op de bewaker van het gebouw, “het plegen van geweld tegen een gebouw van een internationaal beschermd persoon” en bedreiging. Hij is eerder ook al veroordeeld tot een geldboete voor het bekladden van het gebouw.

De man werd eerder deze maand in zijn woonplaats aangehouden, nadat er meerdere schoten waren gelost op het ambassadegebouw aan de Koninginnegracht. Niemand raakte gewond.

Saudi-Arabië heeft de beschieting van zijn ambassade veroordeeld en repte van een “laffe aanval”. De ambassade riep Saudi’s in Nederland op extra waakzaam te zijn.

Tegen Omroep West zeiden buren van de verdachte eerder al dat hij verward was. “Hij dacht dat hij de profeet was”, zegt een van hen.