Verbod op No Surrender blijft van kracht

Foto: ANP

Motorclub No Surrender blijft verboden, zo heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag besloten. De rechters in hoger beroep vinden dat het gewelddadige karakter van No Surrender en een uitstraling van onaantastbaarheid angst aanwakkert in de maatschappij.

Het Openbaar Ministerie had om het verbod verzocht. De rechtbank in Assen legde dat in juni vorig jaar op. De motorclub ging vervolgens in hoger beroep.

Volgens het hof heerst er bij No Surrender een traditie van intimidatie en geweld, die naar buiten toe wordt bewaakt door een strikte zwijgplicht. De ‘bad standings’ (oneervol ontslag) zijn hiervan een voorbeeld, vinden de rechters.

Het hof omschrijft in het oordeel No Surrender als een zeer gesloten organisatie met een militair karakter en strenge regels. De structuur en cultuur van de club vergemakkelijkt volgens de rechters het plegen van geweldsmisdrijven en andere ernstige strafbare feiten. Het is kennelijk de bedoeling van No Surrender om zichzelf en haar leden als wetteloze bandieten buiten de maatschappelijke orde te plaatsen en angst te kweken, zo stelt het hof.

Ernstige criminele gedragingen van leden kunnen volgens het hof worden toegerekend aan No Surrender. Ook al heeft het bestuur daaraan geen directe leiding of daarvoor gelegenheid gegeven, aldus de rechters. In november werden Henk Kuipers, Klaas Otto en twee andere kopstukken door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot celstraffen voor het leiding geven aan een criminele organisatie.

Het verbod geldt ook voor de chapters en brotherhoods van No Surrender. Volgens het hof omdat ze onder strikt toezicht staan van het centrale gezag van No Surrender.

No Surrender werd in 2013 door Otto in het leven geroepen.

Justitie is al enkele jaren bezig met een offensief om zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) via de rechter verboden te krijgen. Het gerechtshof in Arnhem verbood dinsdag ook in hoger beroep motorclub Hells Angels.