Coronavaccins opgeslagen in Oss

Foto: ANP

De coronavaccins en bijbehorende medische hulpmiddelen worden opgeslagen bij het bedrijf Movianto in Oss. De gemeente Oss meldde vrijdag dat het ministerie van VWS heeft gekozen voor die locatie op het bedrijventerrein Vorstengrafdonk.

De gemeente stelt dat de keuze op Movianto is gevallen omdat dit “een hooggekwalificeerd logistiek bedrijf is dat gespecialiseerd is in opslag en vervoer van geneesmiddelen”. Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma omdat het jaarlijks de landelijke griepvaccinatie verzorgt, aldus de gemeente.

De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland vindt plaats op 8 januari, mits het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt.

Michiel Heller, site-manager van Movianto Nederland, zegt desgevraagd dat de vaccins pas na de goedkeuring door EMA binnen zullen komen. Wanneer dat precies is en hoeveel doses vervoerd worden, kon hij niet zeggen.

De vrachtwagens die nu al gespot zijn en onder politiebegeleiding bij het distributiecentrum in Oss aankomen, vervoeren andere medische spullen. Welke dat zijn, kon Heller niet zeggen. Ook kon hij geen uitspraken doen over de kosten van de opslag en verspreiding van het vaccin, noch over de beveiliging daarvan.

Wel bevestigde Heller dat Movianto ook veel coronatestkits vervoert. “Dat zijn verschillende varianten van verschillende fabrikanten die de hele wereld overgaan.”

Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies.