Brandweer tijdens oud en nieuw bijna 4000 keer gealarmeerd

Foto: ANP

De brandweer is tijdens oud en nieuw in totaal 3959 keer opgeroepen voor een incident. Vaak ging dat om een brand, blijkt uit voorlopige cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid, dat namens Brandweer Nederland de nieuwjaarsincidenten bijhoudt. De cijfers beslaan heel oudejaarsdag en gaan tot en met 08.00 uur op nieuwjaarsmorgen.

In totaal is de brandweer 3483 keer uitgerukt om een brand te blussen. Het gros van de brandincidenten betrof een buitenbrand. Verder waren er veel containerbranden (612) en autobranden (226). 95 keer ging het om een woningbrand en ruim honderd keer om een ‘overige gebouwbrand’.

De piek van het aantal meldingen lag rond middernacht. Toen is de brandweer 1333 keer opgeroepen.

Uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland blijkt een afname van het aantal incidenten in achttien veiligheidsregio’s. Opvallend is dat in de drie noordelijke regio’s het aantal incidenten is toegenomen. In Groningen, Drenthe en Friesland was het opvallend drukker dan voorgaande jaren. Maar ook daar bestonden de meldingen voornamelijk uit kleine buitenbranden verspreid over de avond en nacht.

“Ondanks de relatief rustige jaarwisseling, zien we ook dit jaar toch weer meldingen van agressie tegen brandweerlieden”, zegt Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland. “Daarbij werden collega’s verbaal aangevallen of met vuurwerk of voorwerpen bekogeld. Ook is schade aangebracht aan materieel. Dat blijft onverteerbaar.”