Vuurwerkbranche waarschuwt voor ‘ongenuanceerde conclusies’

Foto: ANP

Vuurwerkondernemers, verenigd in de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), zijn blij dat de jaarwisseling met relatief weinig letsels is verlopen. Ondanks het tijdelijke vuurwerkverbod is landelijk veel siervuurwerk gezien, en dit heeft weinig tot geen problemen opgeleverd, stelt de BPN. “Laten we voorkomen dat we op basis van de afgelopen uitzonderlijke jaarwisseling ongenuanceerde conclusies trekken over de manier waarop we in toekomst onze jaarwisselingen gaan vieren.”

“We concluderen dat de behoefte aan siervuurwerk als feestelijke jaarafsluiting diep geworteld is en dat men dit moment gebruikt om de straat op te gaan om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen. Dit is de manier van de jaarwisseling vieren die de BPN in de toekomst voor zich ziet.”

Door het afgelopen jaar ingestelde verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en single shots blijft er alleen siervuurwerk over. “Met het afsteken van alleen nog dit siervuurwerk krijgen we een feestelijke jaarafsluiting en zullen schade, letsel en overlast minimaal zijn”, stellen de vuurwerkondernemers.

Onlangs noemde de belangenvereniging 2020 een verloren jaar. Niet alleen zorgde het vuurwerkverbod voor nagenoeg geen omzet, het duurt waarschijnlijk ook nog tot maart voordat de regelingen die nu voor ondernemers in de vuurwerkbranche worden uitgewerkt in effect treden, zei voorzitter Marcel Teunissen eerder deze week.