Actievoerders met koelwagen tegengehouden bij Movianto in Oss

Foto: ANP

Drie actievoerders van de groepering Containment Nu! die met een koelwagen op weg waren naar het bedrijf Movianto in Oss, zijn maandagochtend door de politie tegengehouden. In het bedrijf liggen vaccins van Pfizer opgeslagen. De actievoerders zeggen niet te willen wachten tot de aftrap van de vaccinaties op 8 januari, zoals door het kabinet aangekondigd.

De actievoerders wilden in Oss naar eigen zeggen tienduizenden vaccins van Movianto in de koelwagen laden en naar onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en prikcentra brengen. De politie hield de actievoerders echter op de snelweg aan en dirigeerde hen naar een grasveld. Vanaf daar moesten zij tien minuten lopen naar het bedrijf, liet Michael Blok van Containment Nu! weten.

Volgens de gemeente waren ze niet welkom met de vrachtauto. Blok denkt dat de gemeente bang is voor ongeregeldheden, maar benadrukte dat ze van hen niets te vrezen hebben. “We zijn hier met zijn drieën om te helpen. We hebben niet de intentie om maar iemand in de weg te zitten, maar we hadden het wel leuk gevonden om even met de wagen in de buurt met het bedrijf te gaan praten.”

De actiegroep heeft naar eigen zeggen een medicus bij zich die zelf kan beginnen met inenten. “Mocht ons aanbod van hulp worden geaccepteerd, dan kunnen maandag dus al duizenden prikken gezet worden in de armen van ouderen, verplegers en artsen”, aldus de actiegroep. Pak desnoods “de dichtstbijzijnde arm”, aldus de groep.

Burgerplatform Containment Nu! wil naar eigen zeggen een economische en humanitaire ramp als gevolg van de verdere verspreiding van het virus voorkomen. “Nu er een vaccin is moet dit met de hoogste urgentie worden uitgerold, om levens te besparen en het virus onder controle te brengen”, aldus de groep.