‘Ieder sociaal contact wordt mbo’er voor de ogen weggenomen’

Foto: ANP

De invoering van de avondklok betekent voor mbo-studenten dat ze op zowel financieel, sociaal als mentaal vlak in huisarrest geplaatst worden, stelt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB).

“Vrijwel iedere vorm van sociaal contact wordt hen voor de ogen weggenomen”, aldus JOB. Daarbij maakt de invoering van een avondklok het voor mbo’ers vrijwel onmogelijk om nog geld bij te verdienen. Dat komt doordat een groot deel van het middelbaar beroepsonderwijs bestaat uit het volgen van stages in de praktijk, vaak onbetaald.

“Mede doordat zij deze stages volgen duurt een gemiddelde schoolweek van een mbo-student al snel 40 uur. De avonduren worden dan gebruikt voor bijbaantjes en die inkomsten kunnen ze absoluut niet missen”, aldus de studentenorganisatie.

Behalve de financiële onzekerheid en het sociale isolement, dreigen de mbo’ers een enorme studievertraging op te lopen. “Dit is een klap die studenten in hun huidige situatie er niet bij kunnen hebben”, vervolgt JOB.

Studentenorganisaties deden eerder al een dringende oproep om een uitzondering te maken voor het onderwijs bij de avondklok.