FDF eist schadevergoeding van Kaag wegens ‘laster’

Foto: ANP

De boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) eist een schadevergoeding van D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) vanwege uitspraken die ze afgelopen dinsdag deed in Nieuwsuur. Ze verwees naar aanleiding van de rellen rondom de avondklok naar de boerenprotesten van vorig jaar, met de woorden: “Farmers Defence Force, die eerst de hekken omrijden, journalisten bedreigen en uiteindelijk dan wel door het kabinet ontvangen worden. Dat vind ik ondenkbaar.”

Volgens hun juridische vertegenwoordiger hebben de boeren van FDF zich daar niet schuldig aan gemaakt en tast Kaag hen aan in “hun eer en goede naam”. Haar uitlatingen “ontberen een deugdelijke feitelijke onderbouwing”. Ze eisen daarom een schadevergoeding van 20.000 euro, binnen zeven dagen te voldoen, zo staat in een aangetekende brief aan de minister.

FDF is een actie begonnen tegen iedereen die zich in haar ogen schuldig maakt aan “lasterlijke smaad” en ongefundeerde aantijgingen richting de boerenorganisatie. “Elke aandachtzoekende columnist of politicus die dat over de rug van FDF meent te kunnen doen, kan juridische stappen van FDF tegemoet zien”, schrijft de organisatie op de website. “FDF heeft zich bij elke door ons georganiseerde demonstratie en actie altijd aan de wettelijke voorschriften gehouden. Dat verwachten wij ook van de Nederlandse media of politici.”

Behalve Kaag heeft FDF naar eigen zeggen ook juridische actie ondernomen tegen AVROTROS en de Nederlandse staat naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht en tegen de NRC in verband met een opiniestuk over boerenacties.