Treinen NS gaan niet meer rijden vanwege winterweer

Foto: ANP

De treinen van NS gaan zondag de rest van de dag niet meer rijden. NS en ProRail hebben daartoe besloten vanwege het aanhoudende winterweer.

“Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden”, laat NS weten. Later op de dag volgt meer informatie over het treinverkeer op maandag.

Door het hele land zijn wisselstoringen. Storingsploegen proberen die wel te verhelpen, maar zolang het blijft sneeuwen ontstaan telkens nieuwe problemen. Wissels met een verwarmingssysteem vriezen gewoon vast, doordat er sneeuw tussen komt.

Reizigersvereniging Rover roept NS en andere openbaarvervoerbedrijven op om reizigers die zijn aangewezen op taxi’s financieel te compenseren. Vanwege de lockdown én de door het KNMI afgekondigde code rood zal het aantal gedupeerden niet heel hoog zijn.

“Het is niet de eerste keer en zal ook niet de laatste keer zijn dat het OV wordt genekt door extreem weer”, stelt directeur Freek Bos van Rover. “Als wij dit de komende jaren willen voorkomen, zullen investeringen nodig zijn”. Rover wijst erop dat extreem weer steeds vaker voorkomt door klimaatverandering en pleit voor een programma om het OV ‘klimaatproof’ te maken.