Veiligheidsberaad overvallen door avondklokuitspraak rechtbank

Foto: ANP

De uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de avondklok opgeheven moet worden, is voor het Veiligheidsberaad “een onverwachte ontwikkeling.” Het beraad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio kan pas meer zeggen over wat de uitspraak praktisch betekent als het kabinet er inhoudelijk op heeft gereageerd. Dat laat een woordvoerster van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, dinsdag weten.

De 25 veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor het handhaven van de kabinetsbeslissingen rondom het coronabeleid. Burgemeesters van de grootste gemeente in zo’n gebied zijn voorzitter van de veiligheidsregio. Zij nemen de regionale beslissingen over de wijze van handhaving, in samenspraak met politie en justitie. In elke regio is de afgelopen tijd gecontroleerd op naleving van de avondklok en zijn zo nodig ook overtreders bekeurd.

Lang niet alle burgemeesters waren in januari voorstander van de invoering van de avondklok. Er waren vooral veel zorgen over de uitvoerbaarheid van de maatregel, terwijl sommige burgemeesters ook vonden dat een avondklok moeilijk uit te leggen was aan de inwoners. In de praktijk bleek overigens, zei Bruls eerder al, dat veel mensen de aangescherpte bezoekbeperking lastiger vonden dan de avondklok.