Kaag wil maatschappelijke en economische tegenhanger OMT

Foto: ANP

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil een Maatschappelijk en Economisch Team (MET) instellen voor de aanpak van de coronacrisis. Het MET moet net als het Outbreak Management Team (OMT) regelmatig adviseren over de bestrijding van de pandemie, maar dan met aandacht voor de economische en maatschappelijke impact van de coronamaatregelen.

Kaag deed haar oproep donderdag bij EenVandaag. De medische kant van de coronacrisis krijgt veel aandacht, aldus de demissionair minister van Buitenlandse Handel, “en terecht. Maar in deze cruciale fase moet de politiek zich ook op het hoogste niveau ontfermen over de economische en sociale problemen die door de coronacrisis zijn ontstaan.”

De Tweede Kamer riep vorig jaar tijdens de eerste coronagolf al op tot een extra adviesorgaan dat zich moet richten op de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. Gert-Jan Segers (CU) had zelfs al een naam voor de expertgroep bedacht: het Impact Management Team.

Zo’n tegenhanger van het OMT kwam er niet. Wel geven nu planbureaus geregeld advies over de maatschappelijke gevolgen van het coronabeleid. Donderdag riepen het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het kabinet gezamenlijk op aan de slag te gaan met herstelplannen voor de economie en de samenleving.

Kaag wil met het MET alsnog een team instellen dat even vaak met het kabinet aan tafel zit als het OMT. “En dan is het uiteindelijk aan de politiek om op basis van beide adviezen een besluit te nemen.”