Steun voor spoedwet avondklok in de Tweede Kamer

Foto: ANP

De Tweede Kamer steunt de spoedwet die de avondklok een nieuwe juridische basis moet geven. Een ruime meerderheid schaart zich achter het demissionaire kabinet, werd duidelijk tijdens een ingelast debat donderdag. Maar het kabinet “moet niet weer nat gaan”, waarschuwde Attje Kuiken (PvdA).

De voorzieningenrechter zette dinsdag een streep door de wet die het kabinet gebruikt voor de instelling van de avondklok. Na het vonnis kwam minister Ferd Grapperhaus van Justitie met een spoedwet. Daarmee wordt de avondklok ingebouwd in de al bestaande coronawetgeving. “Daarmee is de wet weer thuis waar die hoort”, zei Chris van Dam (CDA).

Ook 50PLUS en SP scharen zich achter het wetsvoorstel. “Het geeft wel het gevoel dat we de scherven van het kabinet bij elkaar moeten ruimen”, is het oordeel van Maarten Hijink (SP). Met het “juridische geklungel” heeft het kabinet volgens hem “veel vertrouwen en krediet” in de samenleving verspeeld.

Geert Wilders van de PVV haalde hard uit naar de regeerploeg van premier Mark Rutte. Het oordeel van de rechter is een “totale afgang” voor het kabinet, meent Wilders. “We zijn de avondklok in gerommeld.” De PVV wil net als DENK dat boetes die zijn uitgedeeld onder de oude wet van tafel worden geveegd als het kabinet vrijdag ook in hoger beroep de zaak over de avondklok verliest.

Tunahan Kuzu van DENK kreeg een reprimande van voorzitter Khadija Arib omdat hij Rutte een dictator noemde. Ze kreeg steun van CDA en VVD. Kuzu liet weten zijn woorden niet terug te zullen nemen.

Kees van der Staaij (SGP), die ook tegen de avondklok stemde en al eerder vraagtekens zette bij de juridische grondslag van de omstreden maatregel, blijft twijfels houden bij de proportionaliteit van de avondklok. “Zijn er niet minder vergaande mogelijkheden onbenut gebleven?”

Hij kan zich wel vinden in de nieuwe route die Grapperhaus nu kiest voor de avondklok. Van der Staaij noemde dat de “koninklijke weg”.

De partijen blijven met vragen zitten over de proportionaliteit en effect van de avondklok. Volgende week dinsdag is er een nieuw weegmoment. Dan beslist het kabinet of de avondklok voortduurt tot en met 2 maart. Dan moet wel duidelijk worden gemaakt dat de maatregel nog nodig is, aldus Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). “Het sein staat op oranje.”

Met de steun van SP, PvdA, GroenLinks en 50PLUS en coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, heeft het kabinet in de Eerste Kamer ook een ruime meerderheid. De senatoren debatteren vrijdag over de spoedwet.