Aantal coronabesmettingen weer fors boven gemiddelde

Foto: ANP

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 4761 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3705 per etmaal ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM noteerde donderdag ook meer besmettingen dan gemiddeld. Volgens gecorrigeerde cijfers waren het er toen 4594.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 50. Donderdag werden 74 overlijdens geregistreerd, woensdag 89 en dinsdag 88. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in die periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

Rotterdam telde het hoogste aantal nieuwe gevallen: 205. In Amsterdam testten 119 inwoners positief, in Den Haag 85. Daarna volgen Zaanstad met 81 gevallen en Purmerend met 78 positieve testresultaten.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna een jaar geleden, is het coronavirus bij iets meer dan een miljoen Nederlanders vastgesteld. Van meer dan 15.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Ook voor testresultaten geldt dat er wat vertraging tussen de test en de registratie kan zitten. Toch komen de relatief hoge aantallen van de laatste twee dagen niet geheel onverwacht. Het RIVM maakte dinsdag voor het eerst na wekenlange dalingen weer een iets hoger aantal besmettingen in een week tijd bekend. Ruim 25.000 mensen kregen een positief testresultaat. Dat was ondanks de tijdelijke sluiting van testlocaties vanwege het winterweer.

Het RIVM heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk gewaarschuwd voor de extra besmettelijke Britse variant van het virus, die nu hoogstwaarschijnlijk al het overgrote deel van de besmettingen in Nederland veroorzaakt: twee derde volgens de rekenmodellen van het instituut. Het reproductiegetal van deze variant becijfert het RIVM op 1,15. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het oplopen gemiddeld 115 anderen aansteken. Om het virus terug te dringen, moet het reproductiegetal onder de 1 komen.