Hoger beroep over opheffen avondklok begonnen

Foto: ANP

Het hoger beroep over het opheffen van de avondklok is vrijdag kort na 10.00 uur begonnen in het gerechtshof in Den Haag. De behandeling gaat tot zeker in de middag duren. Wanneer de uitspraak volgt is nog niet duidelijk.

De rechtbank bepaalde dinsdag in een kort geding van actiegroep Viruswaarheid tegen de Staat dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, omdat de juiste wettelijke basis ervoor ontbreekt. De avondklok – tussen 21.00 uur en 04.30 uur – is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer.

Volgens de rechter die Viruswaarheid in eerste instantie in het gelijk stelde, was de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht “zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak”. De avondklok maakt “een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer”, aldus de rechter.

De Staat tekende per kerende post hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof, na een chaotisch verlopen zitting. De avondklok bleef daardoor in elk geval voorlopig gehandhaafd.

De zitting wordt vrijdag rechtstreeks uitgezonden via een livestream.

Overigens wordt in de Eerste Kamer vrijdag een spoedwet behandeld die de avondklok toch mogelijk moet maken. De Tweede Kamer ging daar donderdag al mee akkoord.