In hoger beroep tien jaar cel voor voorbereiden aanslag op Wilders

Foto: ANP

De 28-jarige Pakistaan Junaid I. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel, wegens onder meer het voorbereiden van een terroristische aanslag op PVV-leider Geert Wilders.

I. werd in augustus 2018 aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag eerder had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag aankondigde op Wilders of de Tweede Kamer. De man was vanuit Frankrijk naar Nederland gereisd om de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te stoppen die Wilders had uitgeschreven. Volgens het hof had hij maar één missie en dat was het doden van Wilders, volgens hem de belediger van de profeet.

De rechtbank had I. eveneens tien jaar cel opgelegd. I. ging in hoger beroep. Hij was naar eigen zeggen niet serieus van plan geweest Wilders te doden, maar was slechts op zoek naar steun voor een demonstratie. Het hof gelooft die verklaring niet, ook al omdat I. in het Facebookfilmpje juist had gezegd dat demonstreren “geen nut had”. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie tien jaar cel geëist.

I. stond terecht voor drie beschuldigingen: behalve het voorbereiden van de aanslag op Wilders ook voor het bedreigen van de PVV-voorman en opruiing. Het hof heeft de hele aanklacht bewezen verklaard.

Het hof meent dat de een aanslag op Wilders niet alleen een aanslag op hem zou zijn geweest, maar ook op de Nederlandse rechtsstaat, met “ernstige ontwrichting van de maatschappij en het politieke landschap” als gevolg. In het arrest benadrukt het hof dat de bedreigingen voor Wilders “zeer beangstigend” moeten zijn geweest.

Onder meer uit onderzoek door gedragskundigen is gebleken dat het gevaar voor herhaling als hoog moet worden ingeschat. I. heeft een hang naar gewelddadig extremisme.

De zaak is behandeld door het Haagse gerechtshof, dat voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde zittingszaal van het gerechtsgebouw in Rotterdam.