Pfizer: coronavaccin ook onder minder lage temperaturen bewaren

Foto: ANP

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan mogelijk ook bij minder lage temperaturen worden bewaard. De bedrijven zeggen nieuwe data naar de Amerikaanse toezichthouder FDA te hebben gestuurd waaruit zou blijken dat het middel ook bij temperaturen van -25 tot -15 graden stabiel blijft.

Pfizer en BioNTech vragen de FDA om de richtlijnen voor de opslag van het coronavaccin aan te passen. Dan kan het vaccin tot twee weken onder die temperaturen worden opgeslagen. Als de toezichthouder daartoe besluit, wordt distributie van het middel veel eenvoudiger. Het vaccin wordt momenteel opgeslagen bij temperaturen van 60 tot 80 graden onder nul. Het kan zo een half jaar worden bewaard.

De vaccins van Pfizer/BioNTech worden vanwege die vereiste verscheept in speciale containers. Daar zit droog ijs in om de middelen koud genoeg te houden. Opslag op de lange termijn kan nu een uitdaging zijn voor landen die daar de infrastructuur niet voor hebben.

Pfizer en BioNTech zeggen dat ze hun nieuwe onderzoeksgegevens ook naar andere toezichthouders gaan sturen. Dat gebeurt in de komende weken. Het middel wordt onder meer gebruikt in Nederland.