D66 en CU willen naast OMT ook planbureaus horen in Kamer

Foto: ANP

De Tweede Kamer moet ook worden bijgepraat door de directeuren van de Nederlandse planbureaus. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen naast medische adviseurs uit bijvoorbeeld het Outbreak Management Team (OMT) ook experts horen over de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis. Ze vragen om zo’n briefing na een brief van die planbureaus, die het kabinet oproepen nu al aan de slag te gaan met een herstelplan voor na corona.

Het Centraal Planbureau (CPB), het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dringen bij de politiek aan om nu al een “doorstart van de samenleving” voor te bereiden. Dit kan niet wachten op de formatie van een nieuw kabinet. “Dat duurt wellicht maanden en er is nu – gezien de aanhoudende coronacrisis – geen tijd te verliezen”, zeggen de planbureaus, die het kabinet adviseren over maatschappelijke en economische gevolgen van de coronamaatregelen.

Die economische en sociale crisis vraagt net zoveel aandacht als de medische kant, zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten op Twitter. Daarom moeten ook experts op deze gebieden de partijen bijpraten over de stand van zaken en de effecten van het coronabeleid.