Demonstratie Extinction Rebellion in Amsterdam ontbonden

Foto: ANP

Een demonstratie van Extinction Rebellion in Amsterdam is ontbonden door de lokale driehoek van politie, justitie en burgemeester. Zo’n tachtig activisten, van wie sommigen schaars gekleed, blokkeerden vrijdagochtend de Overtoom in Amsterdam-West. Ongeveer twintig van hen wilden niet vertrekken, zij zijn weggevoerd en ergens anders heen gebracht. Ook worden vrijdagmiddag zo’n zestig activisten weggevoerd die onder het Rijksmuseum door de politie werden ingesloten.

Burgemeester Femke Halsema gaf vrijdagochtend een noodbevel af en de demonstranten werden opgeroepen het gebied bij de Overtoom te verlaten. Het grootste deel van de groep vertrok daarna vrijwillig, maar zo’n twintig activisten bleven zitten. Het is nog niet duidelijk waar zij heen zijn gebracht, maar meestal is dat ergens aan de rand van de stad.

Het andere deel van de groep vervolgde zijn weg en blokkeerde daarna een korte tijd een aantal straten, tot aan het kruispunt bij de Stadhouderskade en het Rijksmuseum. Na een onderling overleg op het Museumplein liepen ongeveer honderd actievoerders naar de Stopera bij het Waterlooplein om daar een demonstratie te houden. De politie hield hen echter tegen bij de doorgang onder het Rijksmuseum, waar ze werden ingesloten met politiebusjes aan beide kanten. Volgens een woordvoerder van de burgemeester zijn ongeveer zestig mensen weggevoerd. Een woordvoerder van de actiegroep zegt dat de activisten op het moment van insluiten niet de weg blokkeerden, maar netjes op de stoep liepen.

De activisten trokken onder de noemer ‘Lenterebellie’ als een ‘zwermende, bewegende blokkade’ vanaf 09.00 uur door de stad. Met de actie wil de groep in aanloop naar de verkiezingen aandacht vragen voor het klimaat. Ze blokkeerden daarbij de autoweg en de trambaan op de Overtoom, en dat mag niet. “We eisen dat de overheid de klimaatnoodtoestand uitroept, daarom hebben we dit vandaag zo aangepakt”, laat een woordvoerder van de actiegroep weten. “Als je naar de wetenschap luistert, is het komende kabinet cruciaal. We moeten nu in actie komen.”

De ‘rebellen’ hebben de klimaateisen waar ze voor strijden duidelijk gemaakt op spandoeken, borden en hun eigen ontblote bovenlichamen. “Wees eerlijk”, “Doe wat nodig is”, en “Laat burgers beslissen” luiden de eisen. De actievoerders hebben mondkapjes op en houden afstand.

Ook in Rotterdam, Utrecht en Tilburg wordt vrijdag gedemonstreerd. Zaterdag gaan de acties verder in steden als Arnhem, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Alkmaar, Deventer en Roermond.