100 arrestaties bij blokkades van Extinction Rebellion in Utrecht

Foto: ANP

Bij acties van klimaatgroep Extinction Rebellion in Utrecht zijn vrijdag rond de honderd mensen aangehouden op meerdere plaatsen in de stad. De klimaatactivisten hielden zich volgens de politie niet aan de coronamaatregelen, ze negeerden de bevelen van de politie en ze blokkeerden wegen, wat verboden is.

De activisten trokken onder de noemer ‘Lenterebellie’ als een ‘zwermende, bewegende blokkade’ vanaf 09.00 uur door Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, om in aanloop naar de verkiezingen aandacht te vragen voor het klimaat. In Utrecht werd een deel van de activisten op de Maliesingel ingesloten door de politie, aangehouden en in bussen gezet.

Een ander deel van de Utrechtse groep hield een tocht over de Kardinaal de Jongweg en de Talmalaan en werd vervolgens tegengehouden door de politie op de hoek van de Kaatstraat en de Zeedijk. Een aantal van hen werd daar aangehouden en weggevoerd in bussen, andere demonstranten bleven zitten en lijmden zich vast aan de grond. Zij werden even later losgemaakt door de politie en aangehouden.

Verder was er ook tot 11.00 uur een kleine demonstratie gaande op het Jaarbeursplein, die van tevoren was aangemeld bij de gemeente en rustig verliep. Daar werden geen mensen aangehouden.

In Rotterdam stond een groep van tientallen mensen vanaf ongeveer 10.00 uur op de Erasmusbrug. Auto’s en trams konden er in beide richtingen niet langs en de politie riep de groep op de brug te verlaten. Volgens een politiewoordvoerder ging het er rustig aan toe. De politie heeft een persoon aangehouden omdat hij of zij geen ID bij zich had.

In Amsterdam werd eerder vrijdagochtend een blokkade van de actiegroep op de Overtoom ontbonden. Zo’n twintig mensen werden ‘bestuurlijk verplaatst’, gedropt aan de rand van de stad.

De actiegroep benadrukte vooraf dat er bij alle activiteiten rekening werd gehouden met de coronamaatregelen. Zaterdag gaan de klimaatacties verder in steden als Arnhem, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Alkmaar, Deventer en Roermond.