Explosief GGD Bovenkarspel was ‘zelfgefabriceerd voorwerp’

Foto: ANP

Het explosief dat woensdagochtend kort voor 07.00 uur afging bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) was een “zelfgefabriceerd voorwerp”, aldus de politie woensdagmiddag. Door de explosie vielen geen gewonden, wel zijn vijf ramen vernield.

Na de explosie heeft de politie, samen met de Explosieven Opruimingsdienst, forensisch onderzoek gedaan. Vermoedelijk zijn de ramen gesneuveld door de drukgolf na de knal. Verder liep het pand lichte schade op.

Tijdens het incident was een beveiliger in het pand aanwezig. Deze waarschuwde de politie over de ontploffing. Buiten het pand werd een metalen cilinder gevonden, die was ontploft. Volgens een woordvoerder van de politie leek het explosief op een metalen blik of pijp van ongeveer 10 centimeter hoog.

De politie zette de omgeving af voor het onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

Woensdag werd iedereen opgebeld die een afspraak bij de teststraat had. Wanneer die weer open gaat, is niet bekend. De teststraat, gevestigd aan de Middenweg 7, ging eind november voor het eerst open. Volgens de GGD heeft de teststraat een maximale capaciteit van achthonderd testen per dag.

Dit is niet het eerste incident bij een coronateststraat. In Urk werd eind januari tijdens rellen een teststraat van de GGD in brand gestoken. In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden. Daarop kregen de teststraten in het Gooi 24 uur per dag beveiliging. Afgelopen najaar werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen. Volgens burgemeester Paul Depla werden ook medewerkers uitgescholden door mensen die corona een ‘sprookje’ vinden.