Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

Foto: ANP

Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

De bron van de besmetting is niet bekend. Het publiek van de ‘bubbel’ waarin de besmette supporter was geplaatst droeg tijdens de gehele wedstrijd een mondkapje. Daardoor had er volgens de organisatie een geringe kans op besmetting met het virus moeten zijn. Of de besmetting daadwerkelijk tijdens de wedstrijd is opgetreden, of in de periode voor of kort na het evenement, is onduidelijk.

Twee andere supporters testten vijf dagen na de wedstrijd ook positief, maar zij zijn volgens de organisatie van Fieldlab niet besmet geraakt tijdens het duel. De twee fans hadden recent Covid-19 gehad en droegen daarom nog resten van het coronavirus bij zich.

In de aanloop naar het duel in de Keuken Kampioen Divisie werden tien supporters positief getest. Die mochten het stadion niet binnen. In totaal heeft zo’n 82 procent van de 1153 NEC-fans zich uiterlijk vijf dagen na afloop van de wedstrijd laten testen op de speciaal daarvoor aangewezen testlocatie nabij het stadion.

Ook bij het eerdere Fieldlab-evenement, de theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers, lieten niet alle bezoekers zich achteraf testen op het coronavirus. Maandag werd bekend dat 1 op de 5 aanwezigen geen test had gedaan. Dat leverde kritiek op van coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij zei dat conclusies van de proef op deze manier niet met zekerheid te trekken zijn.

Volgens Andreas Voss, hoofdonderzoeker van Fieldlab, is de tweede test vijf dagen na het evenement geen onderdeel van het onderzoek. “Het is vooral bedoeld om eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD te vergemakkelijken”, aldus Voss. Hij stelt dat Fieldlab uitsluitend gedragsonderzoek verricht en geïnteresseerd is in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. “Dat er onder de deelnemers van Fieldlab ook een infectie, bij of rondom het event is opgelopen, past bij de verwachtingen.”

Het duel, dat De Graafschap met 1-2 won, vond plaats op zondag 21 februari in stadion De Goffert in Nijmegen. Het was de eerste wedstrijd in bijna vijf maanden in Nederland met publiek op de tribunes. In Nijmegen hadden maximaal 1500 seizoenkaarthouders van NEC naar binnen gemogen, maar de teller bleef steken op 1153 aanmeldingen. Veel fans hadden geen zin om twee keer een coronatest te doen, zowel voor als na de wedstrijd.

Afgelopen zondag werd ook de voetbalwedstrijd tussen Almere City en SC Cambuur (0-2) in het kader van de Fieldlab-experimenten met publiek gehouden. Daar waren 1351 fans bij aanwezig. De komende tijd organiseert Fieldlab onder meer een concert in de Ziggo Dome en een festival op het Lowlands-terrein.