Nieuwe app met bewijs negatieve coronatest komend weekend getest

Foto: ANP

Een nieuwe corona-app van de overheid, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze onlangs negatief getest zijn op het coronavirus, wordt komend weekend voor het eerst getest. Dat gebeurt bij twee testfestivals in Biddinghuizen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd.

Elk festival heeft ongeveer 1500 bezoekers, die zich van tevoren moeten laten testen op het coronavirus. Bij de test krijgen ze een code, die ze kunnen invoeren in de nieuwe app, CoronaCheck. Die maakt een zogeheten QR-code aan, die de medewerkers van het festival bij de ingang kunnen scannen. Dan zien ze of de bezoeker inderdaad negatief getest is, en of die test recent genoeg was. De telefoon van de bezoeker en het scanapparaat van het festival hoeven geen verbinding met internet te hebben.

Daarnaast wordt bij elk testmoment een nieuwe, willekeurige QR-code aangemaakt. Dat moet het moeilijker maken om mensen te volgen en zo de privacy beschermen. Daarnaast zitten in de app maatregelen om te voorkomen dat mensen met de negatieve test van een ander ergens proberen binnen te komen.

Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan een wet die de testapp breder mogelijk maakt. De app moet op den duur zowel tests van GGD-teststraten als van commerciële testlocaties verwerken.

De testfestivals maken deel uit van de reeks zogenoemde FieldLabs, waarbij evenementen worden gehouden om te testen hoe ze verlopen in coronatijd. Eerder gebeurde dat onder meer bij een voorstelling van cabaretier Guido Weijers en bij een wedstrijd van voetbalclubs NEC en De Graafschap.