Tientallen meldingen van stormschade

Foto: ANP

Vanuit alle delen van het land komen meldingen van stormschade. In de meeste gevallen gaat het om omgewaaide bomen, afgewaaide takken, dakpannen of dakdelen en losgerukte zonneschermen. De boulevard in Vlissingen is afgesloten vanwege zandophoping op de weg, meldt de gemeente. De weg blijft dicht totdat het weer het toestaat het zand te verwijderen.

Door de harde wind zijn in het Gelders Putten platen van een 18 meter hoge silo van een bedrijf afgewaaid en vlakbij het spoor terechtgekomen, meldt Omroep Gelderland. Treinen reden uit voorzorg enige tijd langzamer langs het terrein. Ook vrijdag waren er soortgelijke problemen bij Recyfood Recycling.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd voor zware windstoten, met name tijdens buien, van 80 tot 90 kilometer per uur, aan zee tot rond 100 km per uur. In de loop van de avond neemt de wind van het zuidwesten uit af en verdwijnen de zware windstoten.

Afgelopen donderdag stond er ook al een stormachtige wind. Die richtte voor 30 miljoen euro schade aan. Het was de eerste officiële storm van het jaar, met windstoten van boven de 120 kilometer per uur. Deze storm kreeg geen naam omdat er geen code oranje was afgegeven.