Jorritsma en Ollongren gaan aan de slag als verkenners

Foto: ANP

Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zijn door de lijsttrekkers aangewezen als verkenner. Dat maakte voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer bekend na overleg met de lijsttrekkers. De verkenners moeten uitzoeken welke coalitie de meeste kans maakt.

Jorritsma is voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Ollongren is demissionair minister van Binnenlandse Zaken. Ze moeten uiterlijk op 30 maart hun verslag inleveren bij de Tweede Kamer, zei Arib. Een dag later komt de nieuwe tweede Kamer voor het eerst samen om te debatteren over het verslag. De Kamer wijst dan een of meerdere informateurs aan.

VVD en D66 zijn volgens de prognoses de twee grootste partijen in de Kamer na de verkiezingen. Veel partijen hadden voor de bijeenkomst donderdagmiddag met Arib al aangegeven dat VVD en D66 het voortouw moeten nemen bij de kabinetsformatie. Er was bij de lijsttrekkers brede steun voor de benoeming van Jorritsma en Ollongren. “Een ruime meerderheid vindt het prima.”

De partij van Kaag had aangedrongen op een tweede verkenner. Het is belangrijk voor die partij om ook in deze fase vertegenwoordigd te zijn in het proces. Naar verluidt beginnen beide verkenners maandag met hun gesprekken met de lijsttrekkers. Arib spreekt donderdagmiddag nog met Jorritsma en Ollongren.

Rutte heeft eerder aangegeven in elk geval het CDA bij een toekomstige coalitie te willen betrekken. Maar die partij houdt zich op de vlakte na de verkiezingen. Het CDA verloor volgens de prognoses vier zetels. Kaag heeft al aangegeven dat het progressieve geluid beter naar voren moet komen in een toekomstig kabinet.

De Tweede Kamer heeft sinds 2012 de leiding over de kabinetsformatie. Voorheen lag die bij het staatshoofd. Koning Willem-Alexander wordt wel op de hoogte gehouden. In 2017 was Edith Schippers de verkenner en in 2012 was het Henk Kamp.