CDA-voorzitter Ploum stapt op na pijnlijke verkiezingsnederlaag

Foto: ANP

CDA-voorzitter Rutger Ploum stapt op na de pijnlijke nederlaag die zijn partij deze week leed bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei de voorzitter in een persconferentie op het partijbureau. De christendemocraten mikten met Wopke Hoekstra op het premierschap, maar zijn volgens een voorlopige prognose van het ANP vier van hun negentien zetels kwijtgeraakt.

“Ik neem deze stap met pijn in het hart, maar het is belangrijk dat er verantwoordelijkheid wordt genomen”, zei Ploum vrijdagmiddag. Het partijbestuur neemt zijn taken over, en gaat op zoek naar een interim-voorzitter. Ploum nam in februari 2019 het stokje over van partijvoorzitter Ruth Peetoom. Even later vertrok partijleider Sybrand Buma, en er volgde een zeer turbulent jaar voor het CDA.

De uitgangspositie voor het CDA leek vorig jaar nog goed. Maar een lijsttrekkersverkiezing deze zomer verliep moeizaam en toonde een verdeelde partij. Zo moest het stemproces opnieuw worden gestart. “Dat kan niet”, zei Ploum vrijdag terugblikkend. Maar ook daarna bleef onrust heersen in de partij. Zo trad lijsttrekker Hugo de Jonge minder dan een half jaar na de strijd om het partijleiderschap af, en moest Wopke Hoekstra op stel en sprong worden gelanceerd als nieuw kopstuk. Zijn optreden in de verkiezingscampagne verliep niet vlekkeloos.

Ondanks hooggespannen verwachtingen wist het CDA met Hoekstra aan het roer de kiezer niet te overtuigen. In debatten en interviews kon de minister van Financiën geen antwoord geven op vragen over zijn eigen verkiezingsprogramma. Ook blunderde hij door tegen de coronaregels in te gaan schaatsen in het overdekte ijsstadion Thialf. Hij kreeg van andere partijen daarnaast harde kritiek over een aantal impopulaire plannen in het CDA-programma.

Het is de taak van de partij om de “lijsttrekker op de rails te zetten en houden”. Dat is niet genoeg gebeurd, concludeert Ploum. Het is dus niet de fout van Hoekstra, vindt hij. Ploum blijft ook achter de lijsttrekker staan. “Hij is de partijleider. Daar laat ik geen enkel misverstand over bestaan. We staan met zijn allen achter Wopke Hoekstra.”

Hoekstra dankt de opgestapte partijvoorzitter op zijn beurt via Twitter. “Veel dank aan Rutger Ploum voor al zijn toewijding, betrokkenheid en harde werk als voorzitter.” Ploum heeft volgens de partijleider “een enorme bijdrage” aan het CDA geleverd.

Een evaluatiecommissie gaat nog eens terugkijken wat er allemaal is misgegaan in de verkiezingscampagne van het CDA.