Meeste coronagevallen sinds begin januari

Foto: ANP

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7425 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 8 januari.

Het aantal nieuwe coronagevallen was wekenlang redelijk stabiel. De ene dag kwamen er wat meer gevallen aan het licht dan de andere dag, maar gemiddeld bleef het schommelen rond de 4500 positieve tests per etmaal. Een week geleden begon het aantal nieuwe gevallen weer te stijgen. In de laatste zeven dagen zijn 42.380 besmettingen bevestigd, bijna een kwart meer dan in de week ervoor. Gemiddeld komt het neer op 6054 positieve tests per dag, het hoogste niveau sinds 15 januari.

Minister Ferd Grapperhaus had vrijdag na de wekelijkse ministerraad al gezegd dat er ongeveer 7400 nieuwe gevallen waren geregistreerd. “Ik word er wel vrij, ik zou bijna zeggen, kortademig van”, zegt Grapperhaus over de nieuwste cijfers.

In Amsterdam zijn afgelopen etmaal 389 inwoners positief getest. Voor de hoofdstad is dat het hoogste aantal sinds 30 december. Rotterdam registreerde 348 nieuwe gevallen, het hoogste aantal voor die stad sinds 20 december. In Den Haag kwamen er 221 gevallen aan het licht, en voor die stad was dat het hoogste aantal sinds 9 januari. Zowel Utrecht als Zaanstad telde 108 positieve tests.

In verpleeghuizen zijn wel steeds minder coronagevallen, ongeveer twee maanden na het begin van de vaccinatie in Nederland. In zulke huizen zijn nu 21 bewoners positief getest, het laagste aantal sinds 21 september vorig jaar. Half december waren er dagen waarop meer dan 400 bewoners positief testten. Momenteel zijn er nog 274 locaties die kampen met besmettingen, het laagste aantal sinds 9 oktober.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46. Dat zijn er meer dan voorgaande vrijdagen, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms met wat vertraging geregistreerd. Rotterdam meldde afgelopen etmaal het overlijden van veertien inwoners.

Het totaal aantal bevestigde coronagevallen komt zondag of maandag waarschijnlijk uit boven de 1,2 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat op 16.251. De werkelijke aantallen liggen vrijwel zeker hoger.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen naar het hoogste niveau sinds half februari. Volgens de laatste berekeningen staat het getal op 1,13. Dat betekent dat honderd besmette personen 113 anderen aansteken. Hoe verder het getal boven de 1 zit, hoe sneller het virus rondgaat. Grapperhaus had eerder vrijdag gezegd dat het reproductiegetal was gestegen naar 1,14.

Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend. Elke dinsdag en vrijdag komt het cijfer op het coronadashboard van de overheid te staan. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend, het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 4 maart.

Het RIVM meldt ook twee keer in de week hoeveel mensen in Nederland corona hebben en anderen kunnen besmetten. Dat zijn er nu waarschijnlijk ongeveer 106.000, het hoogste aantal sinds 23 januari. Bij de eerste golf vorig jaar waren er waarschijnlijk ongeveer 160.000 besmettelijke mensen, net als half oktober en eind december.