Omsingelde betogers in Amsterdam verplaatst met bussen

Foto: ANP

De gemeente gaat een grote groep betogers op de Leidsekade in het centrum van Amsterdam in bussen zetten en verplaatsen. De groep van ongeveer duizend mensen werd eerder op de kade ingesloten door de mobiele eenheid. Een voor een worden de demonstranten in de stadsbussen geladen.

Opnieuw is een noodbevel afgekondigd, meldt de gemeente op Twitter. “De driehoek kondigt een noodbevel af op de Leidsekade. De groep van ruim 1000 mensen wordt gevraagd de aanwijzingen van de politie op te volgen. De mensen zullen verplaatst worden met bussen. Mondkapjes zullen worden verstrekt.” De gemeente zegt niet waar de demonstranten naartoe worden gebracht, maar meestal is dat naar een gebied aan de rand van de stad.

Het Museumplein is inmiddels leeg. De groep zette zich in beweging nadat de politie meldde dat iedereen zou worden aangehouden. Op het moment dat de eerste betogers werden opgepakt, liepen honderden personen in de richting van de Van Baerlestraat. Ze waren op het Museumplein bijeengekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Aangezien het protest niet was aangemeld, werd het verboden en greep de politie in, onder andere met waterkanonnen.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen zijn opgepakt. De afgelopen tijd zijn er wekelijks demonstraties op het Museumplein, waarbij het meerdere keren tot een confrontatie kwam tussen demonstranten en de mobiele eenheid.