Duizenden vrijwilligers ruimen zwerfafval op tijdens Opschoondag

Foto: ANP

Zo’n 30.000 vrijwilligers zijn zaterdag tijdens de Landelijke Opschoondag in actie gekomen om zwerfafval op te ruimen. Net als vorig jaar vond de traditionele buurtschoonmaak dit jaar door de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats. De vrijwilligers gingen alleen, in duo’s of met het gezin de straat op om zwerfafval te verzamelen.

Elk jaar doen duizenden vrijwilligers mee aan de actiedag, die georganiseerd is door Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation. Dit jaar waren het er vanwege corona minder dan normaal. “In de jaren hiervoor hebben we ook wel eens 200.000 deelnemers gehad”, zegt Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. “Nu vroegen we mensen alleen de straat op te gaan met de eigen ‘coronakring’. Gelukkig deden er dit jaar weer heel veel kinderen mee, dat was leuk om te zien. Zij kunnen er ook veel van leren.”

Verspreid door het hele land werden er zo’n 45.000 opruimacties gehouden. De opruimers maakten tijdens het opruimen foto’s van hun verzamelde afval, en plaatsten die op de app Litterati. Die houdt bij waar het afval gevonden is, en eventueel van welk merk het afval afkomstig is. Op die manier kunnen bedrijven die meedoen aan de opruimdag, zoals McDonald’s en Pathé, die gegevens gebruiken om te zien waar zwerfafval afkomstig van hun bedrijven zich ophoopt. “Zij kunnen dan vervolgens specifieker naar die plekken toe om daar op te ruimen”, aldus Van Zutphen.

Met de Landelijke Opschoondag willen de organisatoren aantonen dat het zwerfafvalprobleem structureel is. Het startschot van het evenement werd om 10.00 uur gegeven bij Kasteel Keukenhof in Lisse.