Aantekeningen verkenner Ollongren zichtbaar op ANP-foto

Foto: ANP

De aantekeningen die verkenner Kajsa Ollongren had voorbereid voor de tweede verkenningsgesprekken met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, zijn donderdagochtend zichtbaar vastgelegd door een ANP-fotograaf. Het gaat om een lijst met kort opgeschreven “aandachtspunten” voor de gesprekken.

Daarin wordt onder meer gerept over een “functie elders” voor CDA’er Pieter Omtzigt en een mogelijke kabinetspositie voor CDA-leider Wopke Hoekstra. Ook staat er “linkse partijen hielden elkaar niet echt vast” in het document. Verder is een meerderheid in de Eerste Kamer voor geen enkele partij “echt een must”.

Voor een minderheidskabinet zou ook “weinig echt enthousiasme” zijn. Verder staat er als punt “de onderhandelingsstijl” van Hoekstra. Onder het kopje ‘derde partij’ gaat het alleen over het CDA. Verder op het A4’tje gaat het over een “linkse partij” met zes zetels in de Eerste Kamer, wat waarschijnlijk duidt op de Partij van de Arbeid. Ook JA21 zou waarschijnlijk besproken worden als mogelijke coalitiepartner, aangezien het zetelaantal van die partij (3 in de Tweede Kamer, 7 in de Eerste Kamer) genoemd lijkt te worden.

Vooral de aantekening over Omtzigt ligt zeer gevoelig. Momenteel zit hij overspannen thuis na zijn lange strijd in de toeslagenaffaire. Er gaan geruchten dat er spanning is tussen hem en de partijtop van het CDA. Die zou Omtzigt middels een fluistercampagne als “labiel” willen afschilderen, meldde HP/De Tijd eerder deze week. Omtzigt zou slechts “gedoogd” worden binnen de partij.

Verschillende CDA’ers namen het woensdag voor hem op, hoewel niet alle partijgenoten overtuigd waren dat de steunbetuigingen oprecht waren. Sommige CDA’ers, zoals het vroegere Overijsselse Statenlid Bouwien Rutten, zegden hun lidmaatschap op.

Volgens NRC werd eerder tijdens de ministerraad zelfs over “het probleem Omtzigt” gesproken. Hij zou “getemperd” moeten worden vanwege zijn kritiek op de toeslagenaffaire, aldus NRC-columnist Tom-Jan Meeus.

PvdA-leider Lilianne Ploumen zei maandag nog dat haar partij samen met een andere linkse partij in het kabinet wil. Welke partij dat zou moeten zijn, vertelde ze maandag niet. GroenLinks-leider Jesse Klaver was maandag niet zo stellig. Hij zei vooral in een “zo progressief mogelijk” kabinet te willen.

Donderdag werd vlak voor de verkenningsgesprekken bekend dat Ollongren besmet was met het coronavirus. De D66’er vertrok daarop meteen in een dienstauto, met de aantekeningen onder haar arm.