Drie kandidaten dankzij voorkeursstemmen alsnog in de Kamer

Foto: ANP

Drie mensen komen dankzij voorkeursstemmen in de Tweede Kamer. Ze stonden eigenlijk te laag op de kandidatenlijst en leken dus naast een zetel te grijpen, maar ze blijken zelf genoeg stemmen te hebben gekregen voor een Kamerzetel.

Twee van de drie stonden kandidaat voor GroenLinks. Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht mogen naar de Kamer. Dat gaat ten koste van Suzanne Kröger en Paul Smeulders. Bij Volt komt niet Ernst Boutkan in de fractie, maar Marieke Koekkoek.

Voor een volle zetel in de Tweede Kamer waren 69.485,68 stemmen nodig. Dit is de kiesdeler. Die wordt uitgerekend door het aantal geldige stemmen (dit jaar 10.422.852) te delen door 150, het aantal zetels in de Tweede Kamer. Een kwart van die kiesdeler, dus 17.371,42 stemmen, is genoeg voor een voorkeurszetel. Dit is de voorkeursdrempel. In totaal hebben 43 kandidaten die drempel behaald, maar de meesten van hen zijn al verkozen doordat ze hoog genoeg op de kandidatenlijst stonden, zoals de lijsttrekkers.

Een kandidaat heeft genoeg stemmen gekregen voor een voorkeurszetel, maar komt toch niet in de Kamer. Dit is het vertrekkende Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, lijsttrekker voor de nieuwe partij Splinter. Haar partij kreeg niet genoeg stemmen voor een Kamerzetel, en komt dus niet in aanmerking voor een voorkeurszetel.