Opgestapte verkenners geven ‘vanzelfsprekend’ uitleg aan Kamer

Foto: ANP

Oud-verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren willen volgende week in de Tweede Kamer uitleg geven over de geklapte verkenning, zeggen ze op Twitter. Een brede meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de verkenners opheldering geven over de notities van Ollongren, die zichtbaar waren op een nieuwsfoto.

“Vanzelfsprekend ben ik bereid volgende week een toelichting te geven aan de Tweede Kamer”, zegt Jorritsma op Twitter. Ollongren voegt daar aan toe dat ook zij daar “uiteraard graag toe bereid” is.

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft gezegd dat ze “een zo volledig mogelijk verslag” wil van de verkenners. Jorritsma en Ollongren kregen opdracht van de Tweede Kamer – op voordracht van D66 en VVD die de verkiezingen wonnen – een samenstelling van een nieuwe coalitie te ‘verkennen’. Arib schrijft in een brief aan de verkenners dat zij tekst en uitleg wil over “de wijze waarop u uw opdracht hebt opgevat”. Ook vraagt ze hun “beschikbaar te zijn voor het verschaffen van inlichtingen tijdens een debat”.

De zichtbare notitie van Ollongren bevatte onder meer aantekeningen over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, de positie van linkse partijen en de houding van CDA-leider Wopke Hoekstra.

Het is nog onduidelijk of Ollongren, die positief testte op corona, ook daadwerkelijk naar de Kamer kan komen. Dat hangt onder meer af van de vraag of ze klachten heeft.