OM: vervolging NAM om aardbevingen moet worden gestaakt

Foto: ANP

Er is geen bewijs dat bewoners in Noord-Groningen door de gaswinning gevaar voor hun leven te duchten hadden. Dat stelt het Openbaar Ministerie Noord-Nederland na intensief onderzoek.

Er is volgens het OM geen bewijs van opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen. Dit houdt in dat strafrechtelijke vervolging van de NAM moet worden gestaakt, aldus het OM vrijdag.

In 2017 hadden de Groninger Bodem Beweging en enkele individuele klagers het gerechtshof in Arnhem gevraagd het OM op te dragen de NAM te vervolgen. Het hof stelde dat er aanwijzingen waren dat de NAM zich mogelijk schuldig maakte aan overtreding van de wet, door met het winnen van gas opzettelijk woningen te beschadigen waardoor er levensgevaar is voor bewoners.

Volgens het OM is er geen bewijs te vinden voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM. “We willen benadrukken dat met deze beoordeling niets wordt afgedaan aan het concrete leed dat klagers en andere gedupeerden tot op de dag van vandaag ondervinden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. En de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid”, stelt het OM.

Het OM zegt zich te realiseren “dat het geduld van de gedupeerden op de proef is gesteld en dat zij teleurgesteld zullen zijn over de uitkomst van het onderzoek en de conclusie”.

De zaak is nu, zoals dat heet, “onder de rechter”. Het is nu aan het hof om te beslissen of het OM de vervolging kan staken of niet.