VVN vindt kabelbaan over A6 voor Floriade gevaarlijk

Foto: ANP

Een kabelbaan die voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade over de A6 bij Almere wordt gespannen, is Veilig Verkeer Nederland (VVN) een doorn in het oog. In De Telegraaf uit Rob Stomphorst van VVN zijn zorgen over de verkeersveiligheid.

“Kabelbanen kennen we vooral van de wintersportoorden op skipistes en zijn dan ook niet aangelegd om snelwegen te overbruggen”, zegt Stomphorst in de krant. “In Almere denken ze daar anders over en wordt, met de Floriade Expo 2022 in aantocht, zo’n attractie juist geopend en kunnen bezoekers vanuit een gondel naar onder hen passerende automobilisten zwaaien.”

“Het kan haast niet anders dan dat zo’n gondel afleiding betekent, terwijl je als weggebruiker maar met één ding bezig moet zijn: je concentreren op het verkeer”, aldus Stomphorst. “We hebben onze mond vol van afleiding van een smartphone achter het stuur, maar een kabelbaan hoort daar wat ons betreft ook bij. Zeker als de automobilist tijdens het passeren probeert een foto te maken van de boven de weg hangende gondel.”

De Floriade wordt volgend jaar gehouden van 14 april tot en met 9 oktober 2022. De 850 meter lange kabelbaan moet het zuidelijke deel van het Floriade-park met het noordelijke deel verbinden. De werkzaamheden voor de aanleg ervan zijn reeds begonnen en in september moet de kabelbaan al deels in gebruik worden genomen.

Rijkswaterstaat laat aan De Telegraaf weten dat voor de kabelbaan een vergunning is afgegeven, maar dat er wel voorwaarden zijn. Zo mogen de inzittenden bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn voor weggebruikers en mogen er geen reclame-uitingen worden gebruikt. Ook moeten de gondels zijn afgesloten, zodat er niets uit kan worden gegooid.