Hoofdredacteuren: snel gesprek met politie en OM over agressie

Foto: ANP

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de agressie tegen journalisten die zondag bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel hun werk wilden doen. Het Genootschap wil op korte termijn in gesprek met de politie en het Openbaar Ministerie en dan vooral over het “gebrekkige” optreden van de politie ter plaatse. Het OM is daartoe bereid, zegt een woordvoerder.

In Urk en Krimpen aan den IJssel waren ondanks de coronaregels grote groepen mensen welkom in de kerken. Daar kwamen diverse journalisten op af. Die werden echter belaagd door kerkbezoekers. In Urk reed een man in op een verslaggever van PowNed.

“Deze directe aanvallen op de journalistiek zijn niet aanvaardbaar en een aantasting van de persvrijheid in Nederland”, aldus het Genootschap. “De politie was maar zeer beperkt aanwezig en trad pas later op tegen verdachten. En dat terwijl de journalistiek voortdurend te maken heeft met intimidaties, agressie en bedreigingen en er in Urk eerdere incidenten zijn geweest.”

Het Genootschap zegt dat het de verklaring van de gemeente Urk, de politie en het OM niet kan accepteren dat er niet direct is ingegrepen om escalatie te voorkomen en de rust te bewaren. “De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke, als het erop aankomt, worden beschermd.”

Het OM Midden-Nederland, waar Urk onder valt, zegt open te staan voor een gesprek. “Het Openbaar Ministerie staat voor persvrijheid. We nemen de incidenten van gisteren op Urk dan ook hoog op”, zegt een woordvoerder. “Uiteraard zijn we van harte bereid om gezamenlijk met de politie over de gebeurtenissen in gesprek te gaan met het Genootschap van Hoofdredacteuren.”