NU’91: vaccineer snel alle zorgmedewerkers ziekenhuizen

Foto: ANP

Alle zorgmedewerkers in de ziekenhuizen moeten zo snel mogelijk gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat vindt zorgvakbond NU’91. In het huidige vaccinatieschema is deze groep in mei aan de beurt. “We hebben geen tijd te verliezen”, zegt voorzitter van NU’91 Stella Salden met het oog op eind april, als de grootste piek van coronapatiënten in ziekenhuizen wordt verwacht.

De bond geeft aan dat hoewel de medewerkers in de acute zorg van ziekenhuizen met voorrang zijn gevaccineerd, de medewerkers in de reguliere zorg toen niet zijn meegenomen. Maar nu het aantal besmettingen met het virus weer toeneemt, wordt de acute zorg weer opgeschaald, en springen ongevaccineerde zorgmedewerkers uit de reguliere zorg bij op de intensive cares en in de Covid-zorg, aldus NU’91. “Dat zorgt voor veel onrust en frustraties onder zorgmedewerkers.”

De zorgvakbond noemt de situatie uiterst zorgelijk. “We zien dat het ziekteverzuim fors toeneemt. Zorgmedewerkers vallen uit, omdat zij zelf besmet zijn, maar ook omdat ze na een jaar werken onder deze omstandigheden moe en opgebrand zijn”, aldus de NU’91-voorzitter.

Volgens Salden is een snelle mogelijkheid om te vaccineren van groot belang om de zorgmedewerkers op de been te houden. “Het biedt meer bescherming. Bovendien zorgt het ervoor dat zij niet voortdurend ongerust hoeven te zijn om zelf besmet te raken.”

De grootste piek in de ziekenhuizen wordt eind april verwacht, geeft Salden aan. “Op de ic’s kunnen we te weinig bedden inzetten, simpelweg omdat er onvoldoende personeel is. Als we niet zorgen dat snel iedereen wordt gevaccineerd die dat wil, zitten we met nog minder zorgmedewerkers. We hebben geen tijd te verliezen. Dit is van groot maatschappelijk belang.”