Vondelpark opnieuw gesloten, alcoholverbod in park Arnhem

Foto: ANP

Het Vondelpark is woensdagmiddag op last van de gemeente Amsterdam opnieuw gesloten vanwege massale drukte. Mensen kunnen het park alleen nog uit en niet meer in. Vanaf 15.00 uur geldt in het Arnhemse Park Sonsbeek een alcoholverbod voor onbepaalde tijd.

Politie en gemeenten treden woensdag strenger op tegen drukte en alcoholgebruik in stadsparken. Dinsdag zijn op diverse plaatsen in het land parken leeggeveegd door de politie. Als het nu weer te druk wordt, volgen bekeuringen. “Het is heel erg onverantwoord om samen te klitten”, vindt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Daar zochten grote groepen jongeren elkaar dinsdag met drank en hapjes op in het Sonsbeekpark. In reactie daarop is nu een alcoholverbod van kracht.

In Utrecht keren de cirkels terug op de grasmatten van zes populaire stadsparken. Het karwei moet voor het paasweekeinde klaar zijn. De cirkels zorgen ervoor dat de verschillende bezoekers voldoende afstand van elkaar houden. Als er geen cirkels meer vrij zijn, is het park vol. Vorig jaar beviel deze methode volgens de gemeente goed. In de parken staan ook tekstkarren die waarschuwen als het te druk wordt. Handhavers en politie gaan dan mensen wegsturen en zo nodig boetes uitdelen.

De Nijmeegse politie heeft een mobiele post geplaatst in het Kronenburgerpark. “Sinds gisteren is het weer prachtig mooi lenteweer en dat trekt natuurlijk weer heel veel mensen naar het park. We snappen dit echt wel, maar helaas worden de coronamaatregelen wel eens genegeerd. We gaan nu dus handhaven. We letten met name op groepsvorming en alcohol drinken”, aldus de politie op Instagram.

In het Haagse Zuiderpark helpen cirkels ook bij het houden van voldoende afstand. Amsterdam wijst er nog eens op dat de coronaregel is dat mensen buiten met slechts twee personen of één huishouden bij elkaar mogen komen. Groepen zijn verboden. De hoofdstad en Den Haag roepen bezoekers woensdag ook op om de parken schoon achter te laten. Dinsdagavond bleek op tal van plaatsen dat er enorme hoeveelheden afval en verpakkingen achtergelaten werden.