Ollongren: geen contact met Rutte over naam Omtzigt in verslag

Foto: ANP

Oud-verkenner Kajsa Ollongren zegt dat ze niets heeft gedaan met de informatie die ze woensdagavond kreeg van de nieuwe verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees. Zij belden haar met de mededeling dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wel degelijk wordt genoemd in het verslag van het gesprek dat VVD-leider Mark Rutte voerde met Ollongren en de andere ex-verkenner, Annemarie Jorritsma. De laatste was zo laat op de avond niet te bereiken.

Van Ark en Koolmees wezen Ollongren erop dat het verslag strijdig was met de brief die zij en Jorritsma naar de Tweede Kamer hadden gestuurd. Volgens Ollongren was die brief gebaseerd op de eigen aantekeningen en herinneringen over de gesprekken. Nadat ze de verkenningsopdracht hadden neergelegd, beschikten ze niet meer over de informatie van het bureau kabinetsformatie. Daar werken ambtenaren die de gesprekken en aantekeningen uitwerkten.

Rutte kwam donderdagochtend dieper in de problemen toen hij zei dat hij om 07.30 uur een telefoontje kreeg van een bron die “via via” had gehoord dat Omtzigt werd genoemd in het verslag van het gesprek met Rutte. De Kamer wilde weten wie die bron was, maar Rutte wilde die niet prijsgeven. Dat kwam hem op nog meer wantrouwen en woede te staan. De andere partijleiders konden de stukken van hun gesprek pas inzien tussen 09.00 en 10.00 uur in de ochtend, voordat ze naar de Kamer werden gestuurd.

Ollongren zei in het debat over de verkenningschaos dat ze donderdag op één moment contact heeft gehad met Rutte, om 11.39 uur, over een kabinetsaangelegenheid.