RIVM: vaccinstudie VS positief, maar geen reden voor versoepeling

Foto: ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. “Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting. Deze signalen hebben we ook gezien in andere studies, maar er is wel meer onderzoek nodig”, zegt een woordvoerster van het RIVM.

In een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) werden 3950 zorgmedewerkers die waren gevaccineerd met de vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna nog wekelijks getest op corona. Een vaccin biedt geen 100 procent zekerheid, bleek nog eens. Er kwamen nog wel besmettingen voor, maar het risico daarop lag 90 procent lager na twee prikken. Dat is belangrijk, omdat tot nu toe niet helemaal zeker is of vaccinatie alleen voorkomt dat mensen echt ziek worden door het coronavirus, of ook de besmetting zelf kan voorkomen. Het CDC-onderzoek duidt op dat laatste.

“De studie is nog te beperkt om te constateren dat geen transmissie meer mogelijk is.” Het RIVM is dan ook nog niet van plan om op basis hiervan richtlijnen te versoepelen. Mensen die zijn gevaccineerd, moeten zich nog steeds aan de voorzorgsmaatregelen houden.

“Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden”, meldt de website van het instituut al langere tijd.