Ouwehands trapt proefopening voor dierentuinen af

Foto: ANP

Ouwehands Dierenpark in Rhenen is volgende week woensdag de eerste dierentuin in Nederland die op proef de poorten weer mag openen. Ouwehands, Artis, Blijdorp en GaiaZoo in Kerkrade doen mee met het programma Testen voor toegang, waarbij bezoekers zich verplicht moeten laten testen op een coronabesmetting om toegang te krijgen. Deze hele maand gaan tal van attracties, theaters, musea en podia op proef open.

Ouwehands start donderdagmiddag met de kaartverkoop voor 14, 15, 17 en 18 april. Het park kan per dag 2000 bezoekers ontvangen binnen de coronaregels. Bezoekers moeten een tijdslot reserveren. “De mensen staan te trappelen om te komen. Sinds bekend is dat we op proef opengaan staat de telefoon roodgloeiend en stroomt de mailbox over”, aldus dierentuindirecteur Robin de Lange. De Lange hoopt overigens dat dierentuinen als attractie in de buitenlucht zo snel mogelijk weer helemaal kunnen openen.

Artis begint maandagochtend met de kaartverkoop voor het weekend van 16, 17 en 18 april, als de poorten op proef opengaan. Dagelijks mogen er 5000 bezoekers naar de dierentuin. Blijdorp in Rotterdam opent op dezelfde dagen en kan dan 4000 mensen ontvangen. GaiaZoo in Kerkrade gaat op 19 en 20 april open voor maximaal 2000 gasten per dag.

Artis treft nu alle voorbereidingen die nodig zijn voor de driedaagse opening. De dierentuin heeft veel last van de financiƫle gevolgen van de coronacrisis door de langdurige sluiting. Met de landelijke steuncampagne #vergeetARTISniet, die eind januari begon, werd eerder ruim 1,3 miljoen euro opgehaald. Daarmee is het dierenpark nog niet uit de financiƫle zorgen. Artis verwacht de komende jaren een tekort van 21 miljoen euro.