FNV bespreekt fonds voor zorgmedewerkers met Covid met minister

Foto: ANP

De FNV praat donderdag met zorgminister Tamara van Ark over een fonds van de overheid voor zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met het coronavirus en daar ook financiële schade van ondervinden. De bond wil een tegemoetkoming in de kosten die tijdens het eerste en tweede ziektejaar zijn gemaakt én voor eventuele arbeidsongeschiktheid.

“De overheid is nalatig geweest en wij vinden dat zij nu met een vangnet moet komen voor de zorgmedewerkers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben gepakt. Zij zijn met gevaar voor eigen leven doorgegaan en ondervinden daar nu ook nog eens financiële schade van. Als zij bijvoorbeeld een jaar ziek zijn als gevolg van corona, moeten zij vaak 30 procent van hun loon inleveren”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van de vakbond FNV.

Er is al wel een ander fonds voor gedupeerde zorgmedewerkers, de stichting Zorg na Werken in Coronazorg (ZWiC). De overheid heeft aan dit particuliere fonds bijgedragen, maar de FNV vindt dat niet genoeg. De FNV wil ook vergoedingen voor veel meer kosten, zoals bijvoorbeeld het kwijtraken van het eigen risico.