Demonstratie Extinction Rebellion vlak bij het Binnenhof

Foto: ANP

Circa honderd demonstranten van de actiegroep Extinction Rebellion hebben zich vrijdag verzameld vlak bij het Binnenhof in Den Haag. De actievoerders probeerden eerst het Binnenhof op te komen, maar de politie heeft dat voorkomen. Nu blokkeren ze de Korte Vijverberg, een weg die leidt naar het Binnenhof. De poort naar het Binnenhof is afgesloten door de politie.

Leden van actiegroep Extinction Rebellion voeren actie onder het motto ‘Geen gelul, nu naar nul’. De groep wil dat het nieuwe kabinet het verlies aan biodiversiteit stopt en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengt tot “netto nul” in 2025. “Politici moeten afzien van de focus op politieke haalbaarheid en economische groei, en zich richten op het beleid dat noodzakelijk is om de planeet te behouden voor planten, dieren en mensen”, aldus de groep.

Zeven actievoerders die het Binnenhof wilden bestormen maar werden tegengehouden, werden een tijdlang afgezonderd van de rest. Een aantal van hen wordt naar het politiebureau gebracht.

De sfeer is verder goed. Verschillende actievoerders zijn gaan zitten. Er worden leuzen geroepen en flashmobs gedaan op het nummer Toxic van Britney Spears. Ook vindt er een “voetbalwedstrijd” plaats met als politici verklede rebellen, die hun “doelen” steeds missen.

Aanwezige actievoerders geven aan niet van plan te zijn weg te gaan totdat ze worden gearresteerd. Tientallen politieagenten zijn op de been en er zijn veel politiebusjes.

De actie maakt deel uit van de “lenterebellie” van Extinction Rebellion, waarmee de groep van eind februari tot in april door het hele land actievoert voor een beter klimaat, en vormt de aftrap van de “Aardeparade”, die onder meer Utrecht (10 april), Amsterdam (11 april), Rotterdam (13 april), Nijmegen (14 april) en Den Haag (16 april) aandoet. In iedere stad vinden demonstraties plaats met theater, muziek en andere creatieve activiteiten. Net als vorige acties zijn ook deze coronaproof, belooft de actiegroep; rebellen dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.