Burgemeesters bespreken heropeningsplan met ministers

Foto: ANP

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, praten maandag in Utrecht met justitieminister Ferd Grapperhaus en coronaminister Hugo de Jonge over het heropeningsplan voor de samenleving. Daarvoor maakte het kabinet begin vorige maand een routekaart.

Deze ligt al weken op tafel bij het beraad, omdat de burgemeesters vinden dat er vooral buiten sneller meer vrijheden mogelijk moeten zijn dan het kabinet voorstelde.

Zondag maakte het kabinet bekend geplande versoepelingen een week vooruit te schuiven naar 28 april. Er zal pas versoepeld worden als de piek van de derde golf is geweest.

De burgemeesters zeiden eerder dat ze vinden dat het aantal mensen dat ondertussen is gevaccineerd een rol moet spelen bij het loslaten van de strengste coronaregels. De stand van zaken rondom de vaccinaties staat ook op de agenda, aangezien er afgelopen week veel onduidelijkheid is ontstaan.

Zondag zeiden de burgemeesters van de vier grote steden opnieuw dat ze vinden dat terrassen en andere buitenruimten open moeten. Een “beheerste openstelling” is volgens hen juist noodzakelijk om besmettingen te voorkomen omdat anders de parken volstromen.