Advies: laat Janssen-vaccin voorlopig in de opslag liggen

Foto: ANP

Landen moeten de doses van het Janssen-coronavaccin die ze al hebben gekregen, voorlopig in de opslag laten liggen. Dat is het advies van moederbedrijf Johnson & Johnson, meldt de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Nederland kreeg eerder deze week de eerste 80.000 doses van het bedrijf uit Leiden. Die zouden in de loop van de week onder andere aan ziekenhuismedewerkers worden toegediend. Die vaccinaties worden mogelijk uitgesteld.

Het EMA doet onderzoek naar potentiële bijwerkingen van het vaccin. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen. Vooralsnog blijft het bureau van mening dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren.

De Amerikaanse federale overheid kondigde dinsdag aan het Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken. Zeker zes mensen kregen na vaccinatie last van zeldzame bloedstolsels in de hersenen, vaak in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Zeker één vrouw overleed daaraan, een andere vrouw verkeert in kritieke toestand. In de Verenigde Staten hebben bijna 7 miljoen mensen het Nederlandse coronavaccin gekregen.

Dat de klachten na vaccinatie ontstonden, wil op zich nog niet zeggen dat de klachten zijn veroorzaakt door het vaccin. De situatie doet wel denken aan het AstraZeneca-vaccin, dat op ongeveer dezelfde manier werkt als het Janssen-vaccin. Bij AstraZeneca denkt de EMA dat een verband tussen het vaccin en de klachten waarschijnlijk is.