Marktkooplui willen opening non-foodkramen

Foto: ANP

Ook kramen die andere artikelen dan levensmiddelen verkopen kunnen veilig worden toegelaten op markten. Dat stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) die een kort geding aanspande tegen de Staat. Die zaak dient woensdagmorgen bij de rechtbank in Den Haag.

Markten zijn vooralsnog alleen open voor kramen die voedingswaren verkopen of essentieel geachte drogisterijwaren, terwijl andere marktkooplieden worden geweerd om coronabesmettingen tegen te gaan. De CVAH noemde de maatregel eerder onzinnig, omdat besmettingsrisico’s buiten vele malen beperkter zijn dan binnen. Daarnaast hebben marktkooplui, anders dan winkelbedrijven, nog geen mogelijkheid voor kopen op afspraak.

Door de strengere regels zitten volgens de CVAH zo’n 5000 ondernemers noodgedwongen thuis. De belangenvereniging wijst erop dat markten eerder hebben aangetoond dat ze “veilig en verantwoord” open kunnen. Daarom moeten de restricties van tafel.

Marktkooplui voerden dinsdag actie op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen in de sector. Daarbij leeft het gevoel dat ze als sector vergeten zijn.