‘Jongeren die zich laten vaccineren, doen dat ook voor anderen’

Foto: ANP

Jongeren onder de dertig jaar lopen nauwelijks het risico om te overlijden aan Covid-19. Toch is het verstandig dat ook zij zich laten vaccineren wanneer ze aan de beurt komen, benadrukt voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad.

“Er zijn meer redenen dan jezelf om je te laten vaccineren. Het lijkt mij heel redelijk om niet alleen het nut voor jezelf mee te nemen, maar ook het nut voor anderen en de maatschappij”, antwoordde Kullberg tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer op vragen van de SGP.

“Als ik onder de dertig was, zou ik denken: ik ga het maar niet doen”, zei Kamerlid Chris Stoffer tegen Kullberg, wijzend op het geringe sterfterisico. Dat is zo klein dat de voorzitter van de Gezondheidsraad het in zijn presentatie had afgerond naar nul. In werkelijkheid overlijdt heel af en toe iemand die jonger dan dertig is.

Kullberg wees erop dat vaccinatie niet alleen is bedoeld om jezelf te beschermen. “Je doet het ook om anderen niet te besmetten en om het virus het land, of de wereld, uit de helpen”, benadrukte hij.

De voorzitter legde ook nog eens uit waarom de Gezondheidsraad heeft geadviseerd het vaccin van AstraZeneca niet meer aan mensen onder de zestig jaar te geven. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) vroeg zich af waarom niet voor een lagere leeftijdsgrens is gekozen, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk heeft gedaan. Daar ligt de grens op dertig jaar.

Kullberg wees er vooral op dat alternatieven beschikbaar zijn. Hij benadrukte dat vooral jonge vrouwen getroffen worden door de zeldzame bijwerkingen. Volgens hem is het ook “niet helemaal fair” om in de afweging alleen het risico op bijwerkingen af te zetten tegen het risico op ernstige ziekte of overlijden door Covid-19. “In feite vergelijk je dan doorgaan met een situatie waarin je helemaal zou stoppen met vaccineren. Dat is niet de keuze.” Jongere mensen kunnen immers een ander vaccin krijgen. Zo is voor medisch kwetsbare groepen onder de zestig nu gekozen voor dat van Pfizer/BioNTech,

De vaccins die AstraZeneca levert worden ook niet verspild, benadrukte GGD-bestuurder Tiemen Bloemberg eerder tijdens de vergadering. Ze kunnen in elk geval tot eind mei worden toegediend aan mensen boven de 60 jaar. Hoe het daarna verder moet, is nog niet besloten.

Wereldwijd zijn tot nog toe 169 meldingen gedaan van mensen die na een AstraZeneca-prik werden getroffen door hersentrombose en 53 meldingen van buikadertrombose. Gemiddeld is de kans op de ernstige bijwerkingen ergens tussen de 1 op de 100.000 en 1 op de 250.000 mensen, verwees Kullberg naar Europese cijfers. Ongeveer 20 procent van de gevallen loopt fataal af. Berekeningen van de Gezondheidsraad maken duidelijk dat mensen in elk geval boven de veertig jaar een aanmerkelijk hoger risico lopen om te overlijden aan Covid-19 dan aan vaccinbijwerkingen.