Horeca blikt tevreden terug op caféproef in Utrecht

Foto: ANP

Koninklijke Horeca Nederland is tevreden over de caféproef in vijf Utrechtse kroegen en kijkt hoopvol uit naar de resultaten van het experiment. Vijf horecazaken in de binnenstad van Utrecht waren vier dagen lang open om te onderzoeken of gasten en het personeel zich aan de coronamaatregelen konden houden.

Helemaal foutloos ging dat niet. “Soms was iemand vergeten een mondkapje op te doen op weg naar het toilet, maar dat werd dan gecorrigeerd. Foutjes horen erbij”, zegt voorzitter Pieter Honing van de lokale afdeling zondag. “De onderzoekers waren onder de indruk. TNO heeft geen vreemde zaken gezien.”

De horecazaken moesten zaterdagavond de deuren weer sluiten. Dat gebeurde met een lach en een traan. Blij om weer open te zijn geweest en verdrietig omdat het weer voorbij is. Het was volgens Honing “ouderwets gezellig”. Mensen spraken met elkaar, deden spelletjes, voelden zich vrij ondanks dat ze voortdurend werden bekeken. “Alles van wat wij vroeger zagen, zagen we weer terug.” Ook handhaving hoefde na het sluiten van de kroegen niet in te grijpen.

Over vier weken presenteert TNO de onderzoeksresultaten. De horeca kan niet wachten. “De uitkomst van het Catshuisoverleg van vandaag vind ik spannender”, aldus de voorzitter.