NS en Arriva: betrek ons eerder bij organisatie evenementen

Foto: ANP

De Nederlandse Spoorwegen en Arriva zijn voorbereid op het vervoer van feestgangers bij evenementen als 538 Oranjedag, zaterdag in Breda, en het Startschotgala, 1 mei in Lichtenvoorde. Maar het zou prettig zijn als ze eerder bij de organisatie van dit soort grote evenementen worden betrokken, zeggen ze.

“We waren graag eerder op de hoogte gebracht. Als we bijtijds waren geïnformeerd was dat wel fijn geweest. Dat geldt niet alleen in coronatijd, maar in het algemeen”, aldus een NS-woordvoerder. “Neem altijd ruim van tevoren contact met ons op als je iets groots gaat organiseren. Als er bijvoorbeeld geplande werkzaamheden zijn op een traject kan tijdig worden gezocht naar een goede oplossing”, zegt hij. “In principe maakt een goed vervoersplan ook deel uit van de vergunningsaanvraag voor een evenement.”

De organisatie van grote feesten werkt in coronatijd met een tijdslotsysteem waardoor reizigers wel beter verdeeld kunnen worden over de treinen. “Breda is een knooppunt waar sowieso veel treinen rijden, ook zaterdag. Je kunt er vanuit alle windrichtingen komen. De kiosken, toiletten en informatiebalies houden we zaterdag langer open, tot de avondklok ingaat”, aldus een NS-woordvoerder.

De afgelopen dagen ontstond ophef over 538 Oranjedag waar zaterdag 10.000 mensen heen gaan. “Mensen kunnen drukte in deze coronatijd heel anders ervaren dan vroeger”, zegt de NS-woordvoerder. Een trein wordt volgens hem al als vol ervaren als die voor 40 of 50 procent gevuld is met reizigers, zoals de laatste maanden vaak het geval is.

Ook vervoerder Arriva, die op 1 mei publiek naar terrein De Schans in Lichtenvoorde in de Achterhoek rijdt, zou eerder in de voorbereiding van dit soort evenementen betrokken willen worden. “Dat gebeurt nu onvoldoende en vaak te laat”, aldus een woordvoerster. “Bij zowel 538 Oranjedag, waar we busvervoer verzorgen, als voor het evenement in Lichtenvoorde hebben we zelf contact moeten leggen met de organisatie.” Binnenkort kaarten stads- en streekvervoerders en de NS het probleem aan bij het ministerie.

Het kabinet wil doorgaan met de Fieldlab-evenementen, ondanks de kritiek op het feest van Radio 538. Een petitie tegen het feest vanuit het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis wordt massaal ondertekend. De Bredase gemeenteraad komt maandagavond bijeen voor een extra vergadering over het al dan niet toelaten van het testevenement op het Chasséveld.