Informateur spreekt met leiders van de acht grootste partijen

Foto: ANP

De fractieleiders van de acht grootste partijen in de nieuwe Tweede Kamer praten woensdag opnieuw met informateur Herman Tjeenk Willink. Hij wil met hen de mogelijkheden bespreken om tot een regeerakkoord op hoofdlijnen te komen. De kleinere fracties kwamen dinsdag al aan bod.

FVD-voorman Thierry Baudet spreekt om 9.00 uur als eerste met Tjeenk Willink. Hij doet dat telefonisch. Daarna komen achtereenvolgens Jesse Klaver (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA), Lilian Marijnissen (SP), Wopke Hoekstra (CDA), Geert Wilders (PVV), Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) langs bij de informateur.

Een gedetailleerd en dichtgetimmerd regeerakkoord “gaat ten koste van het politiek inhoudelijke debat in de Kamer en een open bestuursstijl”, schreef Tjeenk Willink deze week in een gespreksnotitie aan alle fractieleiders. Uit zijn eerdere gesprekken maakt hij op dat zij juist die zaken belangrijk vinden voor het herstel van vertrouwen.

De Tweede Kamer stelde Tjeenk Willink twee weken geleden aan nadat een verkenning door Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren in chaos was geëindigd. Gevoelige informatie uit hun eerste gesprekken was op straat komen te liggen toen Ollongren op het Binnenhof gefotografeerd werd terwijl zij documenten open en bloot bij zich droeg.